De unde ne luam vitamina B12 in regimul raw vegan (1)

De unde ne luam vitamina B12 in regimul raw vegan (1)

Nu exista deficienta de vitamina B12, nici macar pentru cei care manaca raw 100%. Iar oamenii nu trebuie sa manance produse animale, nici sa ia pastile pentru a-si asigura un nivel bun de B12.

Asa isi incepe articolul despre problematica vitaminei B12 Vivian V. Vetrano, una dintre cele mai respectate voci din acest domeniu.

Problema cu B12 si deficienta ei la persoanele ce mananca raw a devenit din ce in ce mai mediatizata de cand au aparut Ā multe voci care sustin ca fara produse animale nu ne putem asigura cantitatea necesara.

Vreau sa lamuresc inca de la inceput un lucru: B12 nu este o vitamina care poate fi produsa de om, insa ea este produsa de bacteriile din tractul nostru intestinal in prezenta unor coenzime de B12, care provin din niste alimente. Iar aceste alimente nu trebuie sa fie neaparat de origine animala.

Oficial, vitamina B12, sau cobalamina, sau cianocobalamina este un compus coordinativ ce contine cobaltul. Se numeste compus pentru ca, in loc sa fie o singura vitamina, ea este formata din mai multe vitamine cu legatura intre ele, care apara, in general, in aceleasi alimente.

In acest articol, voi folosi denumirea de coenzime B12, deoarece asta este rolul dragei noastre B12 in procesele metabolice, de coenzima.

Formele utile dpdv al metabolismului, si cele necesare noua se gasesc si in vegetale neprocesate, proaspete, dar mai ales in nuci si seminte. Mancand zilnic 100 de grame de fasole verde, sfecla, morcovi si mazare ne asiguram jumatate din cantitatea zilnica necesara. Asta daca avem digestia si absorbia normale.

Adevarata problema in asa zisa deficienta de B12 este reprezentata de o digestie si absorbtie ā€œdefectaā€œĀ a alimentelorĀ . Atunci cand stam prost la capitolul digestie si absorbtie (si asta poate fi datorita unui stil de viata nesanatos, antibiotice, fumat, stres, droguri, etc), corpul nu va putea utiliza diferitele cobalamine (B12) din alimente si din corp. Da, ati citit bine, si din corp, pentru ca si in corpul nostru exista B12. Ea este produsa, mai exact, de bacteriile din anumite parti ale corpului, caci am aflat mai sus ca animalele nu pot face B12 de unele singure. Cum vine asta?

Bacteriile din gura, din jurul dintilor, din zona amigdalelor, de la baza limbii si din partea superioara a arborelui bronsic, toate produc vitamina B12 in forma activa. Surpinzator, nu? Numai cantitatea de B12 din aceste surse este suficienta vegetarienilor, veganilor si raw veganilor, din moment ce ei au nevoie de mult mai putin.

Mai mult, coenzimele de B12 din sursele enumerate mai sus se absorb foarte simplu si usor, prin difuziune in membrana. Pe de alta parte,Ā CIANOCOBALAMINA, prezenta in toate suplimentele, are nevoie de un mecanism complex de enzime, numitĀ INTRINSIC FACTOR pentru a fi absorbita.

Este bine de stiut ca singurele doua forme de vitamina B12 utile organismului nostru suntĀ 5-deoxiadenosilcobalamina siĀ methilcobalamina.

In episodul urmator veti putea citi adevarul despre suplimente si vitamina B12 din acestea. Va voi arata de ce nu sunt ele eficiente si de ce nu prea sunt absorbite de organism. De asemenea, veti putea afla cum s-a produs o confuzie destul de grava, care este folosita acum in producerea acestor suplimente.

Sursa foto


5 thoughts on “De unde ne luam vitamina B12 in regimul raw vegan (1)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: